Ce inseamna democratia?

Printre cele mai des mentionate concepte sociale in toate mijloacele de comunicare in masa este democratia. Cu totii stim ca traim, din punct de vedere al regimului politic, in democratie, insa ce e cu adevarat democratia? Acest cuvant a fost folosit prima oara de grecii antici. Mentionarile istorice arata cele doua particule lingvistice ale vechii limbi ce constituie acest cuvant: demos - ce inseamna popor si kratos - ce inseamna putere. In traducere libera, cuvantul desemneaza o forma de organizare sociala prin care puterea este detinuta de popor, de majoritatea oamenilor care sustin o anumita idee.


Democratia si alte regimuri

Istoricii spun despre greci ca sunt leaganul civilizatiei occidentale, iar una din cele mai de pret mosteniri este reprezentata de intelegerea drepturilor de baza ale omului si de o organizare politica echidistanta. La polul opus se afla regimurile politice autoritare care pot fi clasificate in functie de cat de aspre sunt fata de cetatenii asupriti. Astfel,pot exista plutocratie, autocratie, tiranie si altele. Cele mai de baza drepturi ale oamenilor sunt complet respinse in acest fel de regim: dreptul la libera exprimare, dreptul la vot, dreptul de a avea acces la institutii de presa libera sau separarea puterilor in stat.


Controverse si dezavantaje

Desigur ca fiecare forma de guvernare este de preferat sa nu aiba dezavantaje, insa acestea exista indiferent de modalitatea de conducere. In cazul democratiei controversa sta in gandirea unui cetatean de natura "eu versus restul", in care nu mai doreste sa mearga la vot si sa lupte pentru ideile sale deoarece considera ca majoritatea se va impune oricum. Astfel, se creeaza un dezinteres din ce in ce mai pronuntat care lasa un asa numit "power vacuum" - vid de putere.




 

stiri si gânduri sociale aleatoare.. Published @ 2023 by fantezii