O idee de Facultate

Ce-ar fi daca s-ar face o facultate in care studentii sa vina la orice curs vrea el si sa dea examen doar din ce-i place?  Dar pe diploma sa scrie nota si cursurile la care a participat. Normal ca un absolvent are mai multe sanse cu mai multe examene promovate din mai multe domenii decat unul care i-a placut doar un lucru si in cei patru ani a dat doar vreo 5 examene. Mie mi s-ar parea destul de corect. Ar fi foarte interesant sa stii ca te duci la o facultate si inveti doar ce-ti place si pe urma sa faci ceea ce ai invatat. Decat sa inveti cum poti si sa treci cu un 5 amarat, doar ca sa zici ca ai o facultate si pe urma sa te chinui cativa ani sa ai un job bun…prefer mai putin dar de calitate.



De exemplu la Electronica si Telecomunicatii la Iasi in cei patru ani se fac la TST 50 de cursuri. Din cele 50 de cursuri pot sa spus ca mi-au placut maxim 10 (cu tot cu limba engleza si sport care sunt vreo 5 examene), deci cam 5 materii mi-au placut mult. Toate sunt interesante, chiar foarte interesante si mergeai la un curs la care nu se facea prezenta din placere, la cel cu prezenta te duceai de nevoie, sau cateodata deloc. Cand vine vorba de un curs frumos la care stii ca dai examen si de cele mai multe ori cu un profesor aiurea, preferi sa nu inveti ca oricum nu treci in sesiune. Nu spun sa se scoata din materie, propun chiar sa se mai adauge, ca timp de ea este. Doar sa nu se dea examene. Adica sa dai examen doar la ce vrei tu si stii ca-ti place sau ca iti va fi de folos pe viitor. De ce sa inveti Sisteme de televiziune cu un televizor alb/negru cand acestea au disparut de ani buni de pe piata, sau Centrale telefonice cand nu mai exista telefoane cu rotita manuala? De ce sa nu inveti Programare? Sau Sisteme digitale? Sau WebDesign? De ce tot ce ai nevoie pentru viitor poti sa inveti stand acasa pe Google cautand tutoriale? De ce sa nu faci asta la facultate si sa ai si o diploma dupa tot efortul depus in cei patru ani? Altfel inveti cand stii ca iese un ban din asta. Materiile sunt toate FOARTE INTERESANTE si acum ca am terminat, mi-e dor de facultate unde invatam „prostii”, pentru ca imi placeau, dar nu vroiam examen la ele, pentru ca sunt inutile pe viitor, iti ajuta doar sa te dai rotund in fata prietenilor ca stii cum functioneaza un telefon – telefonul bunicii.

De ce nu se face…ceea ce este nevoie? Prefer ca pe diploma mea absolvire sa scrie Omul asta stie foarte bine chestiile astea: Chestia_1, chestia_2, chestia_3 si chestia_4. Deci noi ca Universitate de prestigiu va asiguram ca e unul dintre cei mai buni specialisti in domeniile astea. I-au placut si le stie bine, aveti notele trecute aici. Nu vreau o diploma pe care sa scrie ca am absolvit o facultate..bun! ai absolvit-o dar ce stii sa faci? Pai stiu cum functioneaza un televizor alb/negru. Sau stiu de ce se invarte pamantul in jurul soarelui. Da, pentru carti de copii sau ca sa-i inveti pe copiii tai e foarte bine ca stii, dar nu asa faci o cariera. Pentru ca nu ai cum sa stii multe si bine. Calitatea in ciuda cantitatii.
Mi-as dori ca peste cativa ani, cand o sa-i trimit pe ai mei juniori la facultate sa faca ce le place acolo, nu ca mine.

Sincer nu-mi pare rau, dar vroiam mai mult, mai ales ca e o etapa foarte importanta de care trebuie sa profiti la maximum..
 

stiri si gânduri sociale aleatoare.. Published @ 2023 by fantezii