Ce este tahicardia si ce ar trebui sa stii despre ea?

Bolile cardiace sunt numeroase si variate, iar printre ele se numara si tahicardia. Ce presupune aceasta afectiune? Un ritm cardiac peste limitele normale. Un adult ar trebui sa aiba bataile inimii intre 50 si 90, maxim 100, in stare de repaus. Daca bataile inimii depasesc valoarea maxima, poate fi vorba despre tahicardie.

Care sunt simptomele tahicardiei?

Este posibil ca tahicardia sa nu aiba simptome sau complicatii vizibile. Totusi, aceasta poate perturba functia cardiaca normala, poate creste riscul de accident vascular cerebral sau poate provoca stop cardiac. Pentru un diagnostic corect al acestei afectiuni este recomandata efectuarea unor analize speciale, o electrocardiograma – numita ECG sau EKG. Acesta este un instrument de baza pentru diagnosticarea tahicardiei.


Exista si cazuri in care cei ce sufera de aceasta afectiune au anumite simptome specifice. Practic, pentru a intelege cum se manifesta trebuie sa te gandesti ca inima pompeaza prea rapid sangele in corp, dar nu eficient. Astfel, priveaza organele si tesuturile de oxigen. Cele mai frecvente simptome ale tahicardiei sunt: ameteala, respriatia rapida, dureri de cap, puls rapid, palpitatii ale inimii, dureri in cap sau chiar lesin.

Chiar simptomele nu sunt prezente, o electrocardiograma este binevenita, pentru a sti sigur daca inima ta este sanatoasa sau nu. 

Posibile cauze

Tahicardia apare in mod normal in organism in anumite situatii. Dupa exercitiile fizie, daca esti intr-o situatie stresanta din punct de vedere psihic sau fizic ori ai foarte multe emotii este foarte normal ca ritmul cardiac sa creasca. Coform Alphega-farmacie.ro, in astfel de cazuri tahicardia este o adaptare sanatoasa a organismului si a inimii, deoarece in anumite momente organismul are nevoie de mai mult oxigen, asa ca viteza sangelui poate creste.


 Exista si alte cauze ce pot determina cresterea ritmului cardiac. Printre ele se numara: teama, stresul, activitatea fizica, sarcina, menopauza, hipertiroidism sau tensiunea scazuta.

Atunci cand este asociata cu emotiile, miscarea sau agitatia, tahicardia este inofensiva. Alte probleme ale sistemului cardiac, printre care si tensiunea scazuta, pot declansa tahicardia. O tensiune mica poate determina cresterea ritmului cardiac. Inima trebuie sa pompeze mai rapid in cazul in care ai tensiunea mai mica, pentru a compensa. Daca ai tensiunea scazuta nu inseamna ca suferi si de tahicardie, dar un control de specialitate este recomandat.

Glanda tiroida poate fi una dintre cauzele tahicardiei. Ea influenteaza felul in care functioneaza intregul organism. Cand glanda tiroida este hiperactiva, tensiunea si pulsul pot creste. In unele cazuri acestea pot duce la palpitatii.

Care este tratamentul recomandat in cazul tahicardiei?

Inainte de a decide ce tratament ar fi potrivit este obligatoriu sa vizitezi un medic specialist cardiolog care sa iti dea un diagnostic concret. Automedicatia nu este cea mai buna solutie, mai ales cand vine vorba de afectiuni serioase. Alaturi de tratamentul oferit de medicul cardiolog, stilul de viata ar trebui sa se schimbe semnificativ. Exercitii de relaxare, care sa te linisteasca pot fi de ajutor in reducerea batailor inimii.



 

stiri si gânduri sociale aleatoare.. Published @ 2023 by fantezii