Tot ce trebuie sa stii despre cancerul pulmonar

Una dintre cele mai agresive afectiuni care duce la decesul unui numar tot mai mare de pacienti este cancerul pulmonar.

Din pacate, in prezent, cancerul pulmonar este responsabil pentru aproximativ unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial. Aceasta forma de cancer este mult mai agresiva si provoaca mai multe decese in comparatie cu cancerul de san, colon si cancerul de prostata.

Medicii incerca prin diferitele campanii de constientizare a populatiei sa atraga atentia asupra factorilor de risc si importanta renuntarii la fumat, in mod special in randul barbatilor, aceasta forma de cancer continuand sa fie o problema majora de sanatate in intreaga lume.

Unul dintre motivele pentru care se ajunge in cele mai multe cazuri la deces se datoreaza faptului ca, boala incepe sa prezinte simptome in stadiul avansat, astfel ca un tratament de vindecare devine imposibil in majoritatea cazurilor. Din pacate, cancerul pulmonar este greu de descoperit si nu prezinte simptome in stadiile incipiente.



Pacientii care fumeaza sau au fost fumatori, trebuie sa mearga la medic daca prezinta anumite simptome. Printre simptomele care trebuie sa ne determine sa mergem la medic cat mai repede se regasesc: o tuse persistenta care nu mai trece, expectoratie cu sange, raguseala, junghi toracic, dificultate in respiratie, pierderea subita a greutatii, oboseala persistenta sau infectiile dese.  Aceste probleme pot avea si alte cauze decat cancerul pulmonar, insa, pot ajuta in diagnosticarea cat mai rapida a acestuia si, daca va fi cazul, la inceperea unui tratament in timp util, care sa creasca sansele de supravietuire.

Tratamentul cancerului pulmonar depinde foarte mult de dimensiunea, tipul si de stadiul in care un pacient a fost diagnosticat, dar si de starea de sanatate a pacientului. De cele mai multe ori, cancerul pulmonar afecteaza un singur plaman, insa exista posibilitatea de a se raspandi si in alte zone ale corpului. Cele mai frecvente locuri in care acesta se raspandeste sunt ganglionii limfatici, oasele, ficatul si creierul.

In privinta tratamentului, medicul este cel care va decide care este cel mai potrivit tip de tratament si cel mai eficient astfel incat, pacientul sa aiba cele mai putine reactii adverse.

Pentru a ne creste sansele unei vietii sanatoase, asa cum recomanda si doctormit.ro este important sa ne facem analizele periodice, sa consumam alimente sanatoase, sa renuntam la fumat, iar daca va fi cazul, sa discutam cu medicul despre semnele si simptomele cancerului pulmonar astfel incat testele si toate investigatiile pe care le vom face sa ajute la depistarea cat mai timpurie a acestei afectiuni, dar si despre cum te poti lasa de fumat.

Mai mult de atat, poti afla mai multe despre cancerul pulmonar direct aici.

Informatii suplimentare puteti descoperi in urmatorul videoclip DoctorMIT:



 

 

 

stiri si gânduri sociale aleatoare.. Published @ 2023 by fantezii